Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2013

Για το κλείσιμο των αναψυκτηρίων

Βαρύτατες οι ευθύνες της δημοτικής αρχής
από το κλείσιμο και την απαξίωση των αναψυκτηρίων.

Στις 24 Ιανουαρίου 2013 το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης ασχολήθηκε για μία ακόμα φορά με την εκκαθάριση των δημοτικών επιχειρήσεων.
Επί 25 μήνες συζητά το Δημοτικό Συμβούλιο την τύχη των δημοτικών επιχειρήσεων.
Είναι χρήσιμο να θυμηθούμε τρία κομβικά σημεία που οδήγησαν στο κλείσιμο και την απαξίωση των δημοτικών αναψυκτηρίων.

α) Στις αρχές Δεκεμβρίου 2010 η δημοτική αρχή Αναγνώστου κλείνει τα αναψυκτήρια, ανακοινώνει παύση εργασιών και απολύονται οι εργαζόμενοι της «Ευώνυμος».
β) Στις αρχές Ιανουαρίου 2011 με την ανάληψη της Δημοτικής Αρχής από τον κο. Βαλασόπουλο γίνεται γνωστό ότι με την εφαρμογή του «Καλλικράτη» κάθε Δήμος έχει τη δυνατότητα να διατηρήσει μία δημοτική επιχείρηση εφ’ όσον το επιθυμεί.
γ) Από τα μέσα Ιανουαρίου 2011 και καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους γίνονται πολλά Δημοτικά Συμβούλια για το επίμαχο ζήτημα.

Το Ενωτικό Αυτοδιοικητικό Κίνημα (ΕΝΑΚ ) από την πρώτη στιγμή και καθ’ όλη τη διάρκεια της παρούσας δημοτικής αρχής, έκανε γνωστές τις απόψεις του, ξεκάθαρα, για την ανάγκη τα δημοτικά αναψυκτήρια να συνεχίσουν την λειτουργία τους προς όφελος του κοινωνικού συνόλου με :

  1. εκκαθάριση των δημοτικών επιχειρήσεων και απονομή ευθυνών.
  2. Συνέχιση της λειτουργίας ( Δ. Κιντής, Προφήτης Ηλίας, SportCafe ) με άξιους και ικανούς ανθρώπους, σύγχρονο επιχειρησιακό project, ασφαλιστικές δικλείδες ελέγχου και αξιολόγηση και επαναπρόσληψη των εργαζομένων.

Οι προτάσεις του ΕΝΑΚ έγιναν γνωστές στον Τύπο, στο διαδίκτυο, στις συνελεύσεις πολιτών και στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Ο κ. Δ.Βαλασόπουλος επέλεξε να κλείσει την δημοτική επιχείρηση επιφέροντας ανεπανόρθωτη ζημιά στα αναψυκτήρια, στον πολιτισμό και την ανάπτυξη της πόλης.

Είναι σημαντικό να τονίσω ότι κατά την διάρκεια της θητείας του κ. Αναγνώστου η «Δημοτική Αλλαγή» με τον εκπρόσωπό μου κ. Γιώργο Παπαμώκο έκανε σημαντικές προτάσεις στην τότε Διοίκηση.
Ο κος Παπαμώκος με συνεχείς παρεμβάσεις του στο Διοικητικό Συμβούλιο της «Ευώνυμος» έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου αλλά παράλληλα έκανε συγκεκριμένες προτάσεις στην τότε διοίκηση για την αποφυγή της αδιέξοδης πορείας για την επιχείρηση, αλλά δεν εισακούστηκε.
Σημαντική παρέμβαση για την πορεία των αναψυκτηρίων αλλά και τις βαρύτατες ευθύνες της διοίκησης Βαλασόπουλου αποτελεί το κείμενο του Κώστα Λύτρα που απέστειλε πρόσφατα στις δημοτικές παρατάξεις .
Όπως προκύπτει από το κείμενο του κου Λύτρα, η δημοτική αρχή είχε τη δυνατότητα από το νόμο να χρησιμοποιήσει άλλα πρόσφορα μέτρα για τη συνέχιση της λειτουργίας της δημοτικής επιχείρησης.

Αναφέρει ο κος Λύτρας :
« Άλλα μέτρα είναι η αύξηση ή η μείωση του μετοχικού κεφαλαίου, ο μετασχηματισμός της εταιρείας με οποιαδήποτε μορφή, η μείωση των λειτουργικών εξόδων, η επέκταση ή ο περιορισμός των δραστηριοτήτων της εταιρείας, η λήψη δανείων κλπ »

Η ξεκάθαρη και αμετακίνητη στάση του ΕΝΑΚ από την πρώτη στιγμή επιβεβαιώνεται με τον πιο έντονο και αναμφισβήτητο τρόπο.
Οι συνέπειες από την άλογη συμπεριφορά της δημοτικής αρχής συμπυκνώνονται στις παρακάτω αρνητικές συνέπειες :
  1. Έπαψαν τα αναψυκτήρια να αποτελούν πόλο έλξης των πολιτών, να φιλοξενούν δράσεις, να προσφέρουν πολιτισμό και ψυχαγωγία.
  2. Αδυνατεί πλέον ο Δήμος να αξιοποιεί την περιουσία που διαθέτει προς όφελος των πολιτών. Μοναδική δυνατότητα μένει η εκχώρηση των φιλέτων σε ιδιώτες που αποδεικνύεται αναποτελεσματικό, αδιαφανές και μακράν των αναγκών της πόλης.
  3. Στέρησαν από τους Ηλιοπουλίτες τη μεγαλύτερη δημοτική αίθουσα που διέθετε κατάλληλο εξοπλισμό για κάθε είδους εκδήλωση όπως λογοτεχνικές βραδιές, χοροεσπερίδες, συνέδρια, επιμορφωτικά σεμινάρια καθώς και κάθε είδους δράσεις και πρωτοβουλίες πολιτών.
  4. Η έλλειψη δημοτικής επιχείρησης οδηγεί και στην αδυναμία λειτουργίας του κυλικείου του κοιμητηρίου και του θερινού κινηματογράφου με ότι αυτό σημαίνει για τους Ηλιουπολίτες.
  5. Ο Δήμος καθίσταται πλέον αφερέγγυος σε επαγγελματίες και προμηθευτές της πόλης.
  6. Άγνωστο παραμένει το μέγεθος της φθοράς και της απώλειας της κινητής και ακίνητης περιουσίας των αναψυκτηρίων.
  7. Υποβαθμίζονται μέρα με τη μέρα οι ελεύθεροι χώροι πράσινου και περιπάτου που περιβάλλουν τα αναψυκτήρια και συνυπάρχουν μαζί τους.
  8. Δραστική μείωση της εμπορικής αξίας χώρων και υποδομών
  9. Δυσλειτουργία και απόλυτο μπάχαλο στις αίθουσες. Δεν γνωρίζει κανείς ποιος έχει την ευθύνη, ποιος παραχωρεί τι και σε ποιον, ποιος πληρώνει και σε ποιον.
  10. Ο Δήμος καλείται να πληρώσει το μάρμαρο παρά τις διαβεβαιώσεις του Δημάρχου ότι κάτι τέτοιο δεν επρόκειτο να συμβεί.
Το ΕΝΑΚ ξεκαθαρίζει τη στάση του και δηλώνει:
Υπάρχει ακόμα χρόνος να επανεξετάσει τη στάση της η δημοτική αρχή, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις μιας υγιούς αναπτυξιακής δημοτικής επιχείρησης προς όφελος των πολιτών.
Το ΕΝΑΚ θα αντιπαλέψει με κάθε πρόσφορο μέσον την αδιέξοδη εμμονή του κ. Βαλασόπουλου για το κλείσιμο και την απαξίωση των δημοτικών αναψυκτηρίων.

Πανταζόπουλος Δημήτρης
Επικεφαλής ΕΝΑΚ Ηλιούπολης

e-mail : pantazopoulos.dimitris@gmail.com
twitter : @DPantazopoulos 
Facebook : ΕΝΑΚ Ηλιούπολης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου