Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2013

Η ΔΙΑΥΓΕΙΑ είναι θεσμός


Αυτες τις μέρες προέκυψε θέμα με τις αλλαγές  που επιχειρούνται στο πρόγραμμα ΔΙΑΥΓΕΙΑ.

Πιο συγκεκριμένα, επιχειρήθηκε να αλλαχθεί το άρθρο 4 του νόμου 3861 που αφορά τη Διαύγεια. Είναι το άρθρο που αναφέρει χαρακτηριστικά ότι δεν μπορεί να εκτελεστεί καμία απόφαση στο Δημόσιο εάν δεν αναρτηθεί πρώτα στη Διαύγεια, στο διαδίκτυο.

Η ΔΙΑΥΓΕΙΑ μπορεί και πρέπει να ενισχυθεί αντι να απαξιωθεί. Αν απαξιωθεί, περαιτέρω, τότε θα
επιστρέψουμε στις εποχές των παρασκηνιακών και αδιαφανών συναλλαγών και δοσοληψιών του Δημοσίου. Η πλήρης και σωστή εφαρμογή της μάλλον δεν ήταν επιθυμητή απο όσους δεν εξυπηρετεί η νομιμότητα και η διαφάνεια. 

Πρωτοπορήσαμε εφαρμόζοντας κατα γράμμα τις διατάξεις της και το ΕΝΑΚ Ηλιούπολης έχει τον αριθμό πρωτοκόλλου (1) πανελλήνια στην κατάθεση των δικαιολογητικών που απαιτούνταν απο την ΔΙΑΥΓΕΙΑ - ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ για τις προεκλογικές δαπάνες. 

Εχουμε αναρωτηθεί πολλές φορές αν αυτη μας η πιστή εφαρμογή του νόμου έγινε αντιληπτή απο τον πολίτη και σε ποιό βαθμό ο πολίτης προτιμά να ψηφίζει τελικά υπέρ προσώπων που απλά "τα καταφέρνουν" και με ...άλλους τρόπους. 
Οταν κάτι γίνεται προς την σωστή κατεύθυνση, είμαστε μαζί. Και τώρα φαίνεται πως κάτι που ειναι ανάγκη των καιρών, προσπαθούν να το παραγκωνίσουν ωστε να μην αποτελεί ενόχληση για όσους δεν επιθυμούν διαφανείς διαδικασίες.
Είναι προφανές οτι η κίνηση επτά βουλευτών προ ολίγων μηνών για χάρισμα ποινών σε παραβάτες των αυτοδιοικητικών εκλογών του 2010 άνοιξε τον δρόμο : Καταργήστε τις Διαύγειες, παρανομείστε και θα σας διαγράψουμε τις ποινές. 

Είμαστε αντίθετοι σε κάθε αδιαφανή συναλλαγή και είμαστε υπέρ κάθε μέτρου που ενισχύει την διαφάνεια καθώς αυτό θα ενισχύσει και την εμπιστοσύνη του  κόσμου προς την πολιτική, σε μιά εποχή έντονης αμφισβήτησης και κρίσης οικονομικής κοινωνικής και πολιτικής.

Αυτο που επιχειρήθηκε να δρομολογηθεί ήταν η εξουδετέρωση της Διαύγειας. 
Τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση για ελάχιστο χρονικό διάστημα και παρ' όλα αυτά υπήρξαν αντιδράσεις που θέλουμε να ελπίζουμε οτι θα έχουν θετικό αποτέλεσμα.

Για την σύνταξη του άρθρου
Ι. Τζούμαρης
μέλος ΕΝΑΚ Ηλιούπολης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου