Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2010

Σαυτό τον τόπο των παράλληλων μονόλογων oπου όλοι είμαστε τόσο τραγικά αυτοδίδακτοι..

Σαυτό τον τόπο των παράλληλων μονόλογων ...
Όπου όλοι είμαστε τόσο τραγικά αυτοδίδακτοι..
                                           Γιώργος Σεφέρης


Λοιπόν, μεθαύριο Κυριακή έχουμε εκλογές. Για μια ακόμα φορά δεν συζητήσαμε. Ο διάλογος , με άριστα το Δέκα , πήρε  ένα , έτσι γιατί  οι διαγωνιζόμενοι μουτζουρώσανε την πόλη. Ένα τέτοιο «χρώμα στην πόλη» δεν κάνει την «Ηλίου-Πόλη ανθρώπινη» δεν οδηγεί «σε νέα δημοτική κίνηση» δεν μπορεί να είναι επιδίωξη μιας «ανεξάρτητης κοινωνίας πολιτών» και σε κάθε περίπτωση τοποθετεί το παραταξιακό συμφέρον πάνω από το νόμο και «πρώτα» από την «Ηλιούπολη». Όλα αυτά σε ένα επίπεδο πολιτικού διαλόγου που έπρεπε να το αφήσουμε πίσω μας το δυνατόν συντομότερα , αποδείξαμε πως μείναμε στη δεκαετία του 70 , με τις φοβίες μας , την ανασφάλειά μας, με το σύνδρομο της στέρησης της Δημοκρατίας .
Έγινε ή δεν έγινε διάλογος ? Είναι άραγε έστω και ένας πολίτης που είναι ευχαριστημένος από το επίπεδο του διαλόγου στην πόλη μας?
Δεν απαντάμε . Ας απαντήσει ο κάθε ένας μόνος του και κυρίως ας απαντήσουν με το σωστό τρόπο οι πολίτες. Κάποιοι θα τολμήσουν να ρωτήσουν! Γιατί?  Δεν είναι διάλογος, τόσες αφίσες, τόσα πανώ, τόσα «κινεζάκια» , τόσα κιόσκια , τόσα βιογραφικά υποψηφίων, τόσοι μονόλογοι τηλεοπτικοί, τόση προκαταβολική εξαργύρωση μελλοντικών αποφάσεων, τόση προσβολή της Δημοκρατίας και της πόλης που την θέλουμε διαφορετική ? Ακόμα και προσωπικές σχέσεις πληγωθήκανε στο βωμό του «μη διαλόγου».
Ένα παράδειγμα έλλειψης διαλόγου , είναι μικρό , αλλά δείχνει το μεγάλο πρόβλημα! Δεν συζητάμε. Νομίζουμε πως συζητάμε!
Λοιπόν, αμέσως με την προκήρυξη των εκλογών  , συνήλθε η «κατά νόμον» διαπαραταξιακή επιτροπή και συζήτησε τους κανόνες πολιτικού πολιτισμού που πρέπει να επιδειχθεί κατά την προεκλογική περίοδο, από τις παρατάξεις. Οκτώ παρατάξεις και ο Δήμος , δέκα άνδρες και μια  κυρία υπηρεσιακός παράγοντας ανώτατο στέλεχος του Δήμου,  συζητήσανε επί ώρες  και βάλανε κανόνες που έπρεπε να τηρήσουν. Αν μπορούν ας δώσουν στην δημοσιότητα τις αποφάσεις τους, όχι τις απόψεις τους. Ο Ηλιουπολίτης θα είχε μπροστά του μια εικόνα , ένα μνημείο στρέβλωσης της έννοιας της διαπαραταξιακής  επιτροπής και της έννοιας του διαλόγου μεταξύ των παρατάξεων, που υποτίθεται  συζητάνε  για τον πολιτικό πολιτισμό που πρέπει να διέπει τις σχέσεις τους.  
Σήμερα, δυο μέρες πριν τις εκλογές, όποιος μπορεί να ισχυριστεί ότι τηρήθηκαν τα συμφωνημένα να βγει να το πει και να το αποδείξει!
Μόνο το Ενωτικό Αυτοδιοικητικό Κίνημα είναι συνεπές σε όσα πρότεινε! Λυπούμαστε που όλοι οι άλλες παρατάξεις, πλέοντες μέσα στη βαθιά τους μικροκομματική άγνοια δεν έχουν το θάρρος να αναγνωρίσουν την καθοριστική παρέμβαση του Ενωτικού Αυτοδιοικητικού Κινήματος στην κατανομή των 600 θέσεων των διαφημιστικών πλαισίων  για την εξυπηρέτηση των αναγκών προβολής των θέσεών τους.
Βρωμίσανε την πόλη , με αφισοκολήσεις , με παράνομα πανώ , με «σάντουιτς» με «κινεζάκια» κ.λ.π  κ.λ.π.
Αιφιδιασμένοι από τις τεκμηριωμένες θέσεις   του Ενωτικού Αυτοδιοικητικού Κινήματος , αμήχανα και δειλά - δειλά χρησιμοποιούν τα νόμιμα διαφημιστικά μέσα που , μετά από δική μας  πίεση , παραχώρησε στις παρατάξεις ο Δήμος.
Το Ενωτικό Αυτοδιοικητικό Κίνημα Ηλιούπολης νοιώθει ικανοποίηση γιατί τους «υποχρεώσαμε» να χρησιμοποιήσουν τα νόμιμα διαφημιστικά μέσα. Είναι μια πρακτική που δεν πάει πίσω. Είναι ένα παράδειγμα που δηλώνει πως θα διαχειρισθούμε τον Δήμο. Με γνώση , με επιμονή , με αξίες και αρχές  , με διάλογο, με διάθεση να «ακούσουμε» την άλλη άποψη! Οι επόμενες εκλογές θα είναι  χωρίς αυτή την τραγική κατάντια της πόλης .  
Οι άλλοι, θα φτιάξουν «τα του Δήμου» όταν το κόμμα τους πάρει την εξουσία ή διατηρηθεί στην εξουσία ή λύσουν τις μεταξύ τους διαφορές, ή να βρουν γραμμή πλεύσης. Χωρίς το κόμμα τους δεν είναι ικανοί να δουν το απλό, την καθημερινότητα του Πολίτη. Γιατί όλα αυτά ? Γιατί  

                         Σ' αυτό τον τόπο των παράλληλων μονόλογων
                        όπου όλοι είμαστε τόσο τραγικά Αυτοδίδακτοι…
                                                                            Γιώργος Σεφέρης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου