Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2010

Aνοιχτή επιστολή προς την διαπαραταξιακή επιτροπή

Προς
την Διαπαραταξιακή Επιτροπή του Δήμου Ηλιούπολης
για τις εκλογές του Νοέμβρη 2010

Ηλιούπολη 1 Οκτωβρίου 2010
Nέα Δημοτική Κίνηση
Πρώτα η Ηλιούπολη
Ηλίου-πόλις Ανθρώπινη Πόλη
Λαϊκή Συσπείρωση
Αριστερή Πρωτοβουλία
Χρώμα στην Πόλη
Ανεξάρτητη κίνηση Πολιτών

Κυρίες -Κύριοι ,
Δεχθήκαμε την πρόσκληση του κ. Δημάρχου για σύγκλιση της Διαπαραταξιακής Επιτροπής αύριο Παρασκευή 1.10.10 και ώρα 20:00 το βράδι.
Εκτιμώντας πως τα θέματα της διαπαραταξιακής επιτροπής αφορούν το δυνατό βαθμό τήρησης των κανόνων του πολιτικού πολιτισμού μας , σας γνωρίζομε τις θέσεις του Ενωτικού Αυτοδιοικητικού Κινήματος Ηλιούπολης με βάσει τις οποίες θα προσέλθουμε στην σχετική σύσκεψη.
Θέμα 1ον Λήψη απόφασης για διάθεση όλων των διαφημιστικών επιφανειών που εκχώρησε ο Δήμος Ηλιούπολης σε διαφημιστικές εταιρείες .
Όπως όλοι γνωρίζομε , στο Δήμο Ηλιούπολης έχουν εγκατασταθεί διαφημιστικές επιφάνειες σε όλα τα στέγαστρα των στάσεων , διαφημιστικές ρακέτες και διαφημιστικοί πύργοι . Στη προηγούμενη συνάντηση της διαπαραταξιακής επιτροπής αποφασίστηκε ότι δεν έχουν ενδιαφέρον για τις παρατάξεις οι δεκατέσσερις (14 ) διαφημιστικές θέσεις που με βάσει την ερμηνεία του νόμου που έδωσε ο κ. Δήμαρχος. Στη πραγματικότητα οι διαθέσιμες επιφάνειες είναι πάνω από τετρακόσιες (400 ) . Κατόπιν αυτού το θέμα πρέπει να επανεξετασθεί. Για κατανόηση της σημασίας του θέματος σας παραθέτουμε τα παρακάτω στοιχεία και ιδιαίτερα έγγραφο που φέρει την υπογραφή του κ. Χριστοδουλάκη και πάνω σαυτό στηρίχθηκε η παραπλάνηση της διαπαραταξιακής επιτροπής.

Το σχετικό έγγραφο του Δήμου Ηλιούπολης και με αριθ. Πρωτ. 84038 /2/9/10 έχει ως εξής :
ΘΕΜΑ: Καθορισμός χώρων για την προβολή κοινωνικών και πολιτικών μηνυμάτων με βάση το άρθρο 9 του Ν. 3023/2002.

Σύμφωνα με το άρθρο 9 του Ν.3023/2002 , το 10% της συνολικής επιφάνειας πρέπει , με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου , να καθοριστεί ως χώρος προβολής πολιτικών ή κοινωνικών μηνυμάτων από κόμματα , παρατάξεις και κοινωνικούς φορείς.
Για το λόγο αυτό προτείνουμε τις εξής διαφημιστικές θέσεις (που νόμιμα θεσμοθετήθηκαν από το Δημοτικό Συμβούλιο και περιέχονται στον συνημμένο πίνακα.
( Ακολουθεί πίνακας 14 θέσεων )
Οι θέσεις αυτές για τις επερχόμενες Δημοτικές εκλογές θα διανεμηθούν ανάλογα με την απόφαση της διαπαραταξιακής επιτροπής.
Ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ
ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
(ακολουθεί υπογραφή )

Για να βγάλετε τα συμπεράσματά σας ο Νόμος 3023/2002 στο άρθρο 9 γράφει:

Άρθρο 9
Χώροι υπαίθριας προβολής πολιτικών μηνυμάτων
1. Οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης α’ βαθμού καθορίζουν με απόφασή τους , που εκδίδεται μέσα σε ένα (1) μήνα από τον,κατά την παρ.1 του άρθρ. 3 του Ν.2946/2001 (ΦΕΚ224Α) , καθορισμό χώρων για υπαίθρια διαφήμιση , ειδικότερους χώρους για την προβολή μηνυμάτων από τα πολιτικά κόμματα , τις μαθητικές , φοιτητικές , συνδικαλιστικές και συνεταιριστικές οργανώσεις , καθώς και τις ενώσεις προσώπων που δεν επιδιώκουν κερδοσκοπικούς σκοπούς , και σε ποσοστό δέκα τοις εκατό (10%) της συνολικής επιφανείας των χώρων , που έχουν καθοριστεί , νομίμως για προβολή υπαίθριας διαφήμισης στον οικείο Ο.Τ.Α. Με όμοια απόφαση του Δημοτικού ή Κοινοτικού Συμβουλίου καθορίζεται η διαδικασία και οι προϋποθέσεις χρήσεως των χώρων..
2. Η διάθεση των χώρων της παραγρ. 1 γίνεται αναλογικά και επί ίσοις όροις , για την χρήση τους δεν απαιτείται άδεια από οποιαδήποτε αρχή και δεν καταβάλλεται στον οικείο Ο.Τ.Α. τέλος διαφήμισης ή αποζημίωση χρήσης.
3. Κατά την περίοδο βουλευτικών εκλογών , Νομαρχιακών , δημοψηφίσματος , τα δημοτικά και κοινοτικά συμβούλια υποχρεούνται , μέσα σε προθεσμία τεσσάρων (4) ημερών από την προκήρυξη των βουλευτικών εκλογών ή του δημοψηφίσματος ή τριάντα (30) ημερών πριν από την διεξαγωγή των Νομαρχιακών , δημοτικών και κοινοτικών εκλογών, να διαθέτουν με απόφασή τους στα κόμματα ,στους συνασπισμούς και συνδυασμούς υποψηφίων για την προεκλογική προβολή τους , όλους τους χώρους που καθορίστηκαν σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 3 του Ν. 2946/2001 (ΦΕΚ224 Α’ ), για την προβολή υπαίθριας διαφήμισης στον οικείο ΟΤΑ.
Στην περίπτωση αυτή αναστέλλεται η ισχύς των συμβάσεων μισθώσεως των χώρων αυτών και μειώνεται ανάλογα το μίσθωμα.. κ.λ.π. , κ.λ.π. !

Η σχετική εγκύκλιος του Υπουργείου Εσωτερικών κ.λ.π. κ.λ.π. υπ΄αριθ.πρωτ. 45635 /10/8/10 κάνει σαφή αναφορά στη παραπάνω διαδικασία στη παράγραφο 6.

Είναι σαφής λοιπόν η παραπλάνηση του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου και διαυτού και της διαπαραταξιακής επιτροπής που συνήλθε υπό την προεδρία του κ. Δημάρχου για να μοιράσει τα διαθέσιμα διαφημιστικά μέσα στις παρατάξεις που θα συμμετάσχουν στις εκλογές.. Το 10% , τουλάχιστον , στο οποίο αναφέρεται ο κ.Χριστοδουλάκης αφορά διαχρονική χρήση από τις πολιτικές παρατάξεις ,οργανώσεις κ.λ.π.Καμία σχέση δεν έχει με την περίοδο των εκλογών . Αυτό το δικαίωμα δεν παραχωρήθηκε ποτέ μέχρι σήμερα με αποτέλεσμα να καταφεύγουν οι πολιτικές παρατάξεις και οι πολιτικές και συλλογικές οργανώσεις σε παράνομη προβολή των ιδεών τους!
Πέρα από την στέρηση των διαφημιστικών αυτών θέσεων από τις παρατάξεις ,που πιθανώς και να μην έκαναν χρήση, ιδιαίτερη σημασία έχει η σχετική μεθόδευση παραπλάνησης των παρατάξεων , που μάλλον βασίζεται στην εκτίμηση της ελλειπούς γνώσης των αντιπροσώπων τους. Σε κάθε περίπτωση όσο και «ασήμαντη» , που καθόλου ασήμαντη δεν είναι η αξία της παροχής αυτής του νόμου προς τις παρατάξεις , είναι πολλαπλάσια σημαντική η κυρίαρχη αντίληψη περί ερμηνείας των νόμων κατά το «δοκούν» . Αυτό πρέπει να καταδικαστεί και να αλλάξει στις εκλογές του Νοέμβρη. Τέτοιου είδους λογικές δεν χτίζουν ανεξάρτητη τοπική αυτοδιοίκηση και δικαίως την απαξιώνουν στα μάτια των πολιτών.

Θέμα 2ον Η Εικόνα της Ηλιούπολης
Είμαστε ήδη μάρτυρες μιας χείριστης εικόνας της πόλης που έχει κατακλυσθεί από πανώ, αφίσες στις κολώνες και πάσης φύσεως αναρτήσεις προβολής υποψηφίων και παρατάξεων. Όλα αυτά σε συνδυασμό με την ανηρτημένη εμπορική διαφήμιση παράνομων καζίνων, τραγουδιστών, εγκαταλειμμένων στη βρώμα τους πεζοδρομίων και πλατιών, διαμορφώνουν μια εικόνα καθόλου κολακευτική για την Ηλιούπολη. Στην διαμόρφωση αυτής της εικόνας ιδιαίτερη είναι συμβολή των Υποψηφίων Δημάρχων και των παρατάξεών τους με τις πάσης φύσεως διαφημιστικές αναρτήσεις τους σε δημόσιους χώρους .Αναρωτιόμαστε , με ποιο δικαίωμα ένας Υποψήφιος που θα εκλεγεί στις 7 Νοέμβρη ως Δήμαρχος θα απαιτήσει ,από τα κάθε είδους συμφέροντα της πόλης να τηρούν, όχι μόνο το νόμο αλλά την καθαρή εικόνα της πόλης ? Το ίδιο ισχύει και για όσους ο λαός θα αναθέσει το έργο του ελέγχου των πράξεων του Δημάρχου.
Το Ενωτικό Αυτοδιοικητικό Κίνημα Ηλιούπολης επέλεξε να απέχει αυτής της προσβολής της αισθητικής της πόλης και ζητάει από όλους να αναθεωρήσουν την στάση τους απέναντι στην κατάσταση αυτή.

Ζητάμε όμως από όλους να αποσύρουν όλα τα παράνομα διαφημιστικά μέσα ( πανώ ,αφίσες κ.λ.π. ) που χρησιμοποιούν και να διεκδικήσουν μαζί μας την προστασία της εικόνας της πόλης . Η προβολή των παρατάξεων είναι δυνατή μέσα από τα πολυάριθμα διαφημιστικά πλαίσια .
Σε αντίθετη περίπτωση το Ενωτικό Αυτοδιοικητικό Κίνημα Ηλιούπολης θα καταγγείλει την συμπεριφορά αυτή , όποιων και όσων παρατάξεων διαμορφώνουν την εικόνα της πόλης κατά την δική τους αισθητική.


Για το Ενωτικό Αυτοδιοικητικό Κίνημα Ηλιούπολης

Δημήτρης Πανταζόπουλος
Υποψήφιος Δήμαρχος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου