Σάββατο 2 Οκτωβρίου 2010

ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΑΠΟΨΗ….

Η οικονομική κρίση βρίσκεται ίσως στο κορύφωμά της.Οι συνέπειές της στο εισόδημα των εργαζομένων και των συνταξιούχων δυσβάσταχτες. Δεν είναι μόνο οι οικονομικές, πρακτικές δυσκολίες που έχουμε ν΄ αντιμετωπίσουμε.Η ανασφάλεια και ο φόβος για τους μεγαλύτερους, η έλλειψη οράματος και προοπτικής για τους νεότερους είναι οι χειρότερες συνέπειές της.
Σαν κάποιος να μας κλέβει τα όνειρα! Πώς να ζήσουμε με στόχο μόνο την επιβίωση!
Αυτό το ζοφερό κλίμα αποτυπώνεται σε κάθε κοινωνική δομή.Το βιώνει κανείς στην οικογένειά του ,στην παρέα του, στη γειτονιά του, στην πόλη του.
Νιώθει την ανάγκη ν¨ αντιδράσει , να συμμετέχει, να κάνει τη φωνή του ν΄ ακουστεί .
Αυτή την ανάγκη καλείται να καλύψει κυρίως η εύρυθμη λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η πόλη, ο δήμος είναι πάντα το βασικό κύτταρο της κοινωνικής δομής. Και τώρα με την πιο διευρυμένη του μορφή μπορεί να κάνει τη φωνή των πολιτών του δυνατότερη.
Απαραίτητη προϋπόθεση για τούτο είναι να υπάρχει δημοκρατία. Την έννοια της δημοκρατίας μόνο στο επίπεδο του δήμου μπορεί να τη ζήσει ο πολίτης στην πλέρια ανάπτυξή της. Και αυτή είναι η μόνη που μπορεί να του ξαναδώσει την αυτοπεποίθηση και τον αυτοσεβασμό του.
Δυστυχώς ό,τι τον τελευταίο καιρό ζούμε απέχει πολύ από το να καλύπτει την ανάγκη αυτή των πολιτών.
Πάλι γίνονται απλοί θεατές των εξελίξεων. Πάλι παίρνονται αποφάσεις γι΅ αυτούς χωρίς αυτούς. Θαρρείς και εκείνο το όραμα της συμμετοχικής δημοκρατίας ήταν μια αναλαμπή που ξεχάστηκε στην πρώτη δυσκολία. Πρόσωπα, διαδικασίες προαποφασισμένα. Από τον πολίτη απαιτείται μόνο η συναίνεση, η ψήφος,
το << κουκί >>.
Υπάρχει όμως και η άλλη άποψη
Είναι αυτή που θέλει τον πολίτη ενεργά να συμμετέχει σε όσα τον αφορούν, που θέλει το διάλογο ουσιαστικό και όχι μέσο για την προώθηση προειλημμένων αποφάσεων, που θέλει διαφωνίες και συμφωνίες να αποτελούν μέρος μιας παραγωγικής διαδικασίας και όχι απλά το ντεκόρ μιας παράστασης που και χωρίς αυτές το ίδιο τέλος θα είχε..
Ο δήμος δεν είναι μια αόρατη εξουσία ούτε ένα χωρίς ύλη σύστημα. Έχει σάρκα και οστά , αυτά των ΔΗΜΟΤΏΝ του.
Οι δομές του λειτουργώντας σωστά, έχουν υποχρέωση να τους θωρακίσουν , να βοηθήσουν δραστικά στα σοβαρά προβλήματα της καθημερινότητάς τους, να προσδώσουν ποιότητα στη ζωή τους (Παιδεία, Υγεία, Οικονομία, Πολιτισμός,Ζωή στην πόλη). Για τη μη σωστή λειτουργία τους οι υπεύθυνοι οφείλουν να λογοδοτήσουν.
Ο σεβασμός θα κάνει τους πολίτες να νιώσουν σημαντικοί, θα μετριάσει το φόβο και το θυμό τους. Ένα βήμα μπροστά θα έχει γίνει…

Χειρουργός οδοντίατρος Υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου