Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2010

Το άγχος των παιδιών

Είναι γεγονός ότι μία καινούρια σχολική χρονιά άρχισε. Όλα τα παιδιά είναι συγκεντρωμένα στα μαθήματά τους και στις υποχρεώσεις τους , σχολικές και εξωσχολικές.
Στις υποχρεώσεις αυτές, όπως είναι γνωστό, δε λείπει ένας σοβαρός ανασταλτικός παράγοντας όσον αφορά την επίδοση στα μαθήματα, το λεγόμενο άγχος. Το άγχος εμφανίζεται σε ένα παιδί συνήθως όταν οι υποχρεώσεις στα εσωσχολικά ή εξωσχολικά μαθήματα είναι πολλές’ οπότε, μην μπορώντας άμεσα να οργανωθεί και να πράξει γι΄αυτά κατά σειρά προτεραιότητας, αγχώνεται και εμφανίζει σημάδια όπως κυκλοθυμική συμπεριφορά, εφίδρωση, εμφάνιση εξανθημάτων, δυσμηνόρροια (για κορίτσια), δυσκοιλιότητα και ,σε ακραία περίπτωση αραίωση μαλλιών.
Ένας ακόμα λόγος εμφάνισης του άγχους είναι και η φορτισμένη σε τόνους συμπεριφορά γονιών, που ζητούν από το παιδί τους να κάνει τα πράγματα όπως εκείνοι θέλουν και σε σύντομο χρόνο, πράγμα το οποίο, εάν εκείνοι ήταν στη θέση των παιδιών τους ,μπορεί να μην το κατάφερναν ποτέ.
Άγχος δεν έχουν μόνο οι καλοί σε επίδοση μαθητές . Άγχος έχουν οι μαθητές όλων των επιδόσεων, ακόμα και εκείνοι που δεν το δείχνουν.
Γονείς και εκπαιδευτικοί οφείλουμε να μειώνουμε το άγχος των μαθητών με τον καλύτερο δυνατό τρόπο .Ως γονείς να είμαστε χαλαροί με τα παιδιά, χωρίς βέβαια να περνάμε στο άλλο άκρο της αδιαφορίας, ν΄ αφουγκραζόμαστε τι θέλουν να μας πουν, να τους μεταδίδουμε την αγάπη για τη μόρφωση και το σχολείο μέσα από το δικό μας παράδειγμα, και να τα αγαπάμε γι΄αυτό που είναι, όχι γι΄αυτό που θα θέλαμε να είναι. Ως εκπαιδευτικοί να τους δείχνουμε με σαφήνεια τον τρόπο με τον οποίο θέλουμε να ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους, να λειτουργούμε ως πρότυπο γι΄αυτά θα και να τα εμπιστευόμαστε δίνοντάς τους πρωτοβουλίες.
Λειτουργώντας γονείς και εκπαιδευτικοί με αυτό τον τρόπο, δεν θα αποβάλλουμε βέβαια τελείως το άγχος από ένα παιδί, αλλά μπορεί να το μετατρέψουμε σε δημιουργική και κινητήρια δύναμη, που θα κρατάει το μαθητή σε εγρήγορση και θα τον κάνει υπεύθυνο σε όλα.
Αν αγαπάμε πραγματικά τα παιδιά μας, αυτό οφείλουμε ως γονείς και ως εκπαιδευτικοί αυτό να κάνουμε. Άλλωστε τα παιδιά πρέπει να είναι ελεύθερα να επιλέγουν τον τρόπο που θα ζήσουν. Εμείς να τους δίνουμε μόνο τα εφόδια. Εκείνα θα τα αξιοποιήσουν.
Γι΄αυτό να θυμόμαστε πάντα ότι η πίεση δημιουργεί στα παιδιά άγχος που τα αναστέλλει , ενώ η αγάπη τούς δημιουργεί ελευθερία που τα κινητοποιεί. Τι θα προτιμήσετε ειδικά τώρα γι ΄αυτά, μια και μόλις ξεκίνησε η φετινή σχολική χρονιά;



Διευθύντρια Δημοτικού Σχολείου
Συγγραφέας Λογοτεχνίας για παιδιά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου