Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2010

Η “σειρήνα” ενός συλλογικού συναγερμού

Η ραγδαία υποτροπή των οικονομικών συνθηκών σε συνδυασμό με την πιθανότητα διάρρηξης της κοινωνικής συνοχής, η αγωνία που γεννά η αβεβαιότητα για το αύριο σε συνδυασμό με την οργή για το καθεστώς ατιμωρησίας των υπευθύνων, η απελπισία που δημιουργεί η αδυναμία των πολιτικών ιθυνόντων για διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις σε συνδυασμό με την απαξίωση των πολιτικών θεσμών αποτελούν τα συστατικά στοιχεία μιας δύσκολης, αν όχι ανυπόφορης, καθημερινότητας για όλους μας.
Και είναι απολύτως αναμενόμενη, με όρους τουλάχιστον στατιστικούς, η εμφάνιση μεγάλου ποσοστού πολιτών που δηλώνουν, και μάλιστα με πρόδηλη αποφασιστικότητα, την αποχή τους από τις επερχόμενες Αυτοδιοικητικές και Περιφερειακές εκλογές της 7ης Νοέμβρη 2010. Όσο όμως αυτή η πολιτική πρόθεση μεγάλης μερίδας του εκλογικού σώματος είναι αναμενόμενη, άλλο τόσο είναι και επικίνδυνη.
Και η εξήγηση είναι απλή. Ενώ όλοι μάλλον συμφωνούν ότι η σημερινή δεινή εποχή για τη χώρα μας, την πόλη μας και την καθημερινότητα μας είναι εν πολλοίς αποτέλεσμα πολιτικών δράσεων πελατειακού τύπου και διεφθαρμένης διαχείρισης και ενώ μερικοί από εμάς θεωρούν εαυτούς συνυπεύθυνους είτε διότι ανέχθηκαν είτε και επειδή, ενίοτε, επικρότησαν άκριτα παρόμοιες συμπεριφορές κρατικών αξιωματούχων, εντούτοις η πρόθεση αποστασιοποίησης και αποχής από τον εκλογικό μηχανισμό αποδυναμώνει τις κοινωνικές αντιστάσεις αδρανοποιώντας δυο πολύ σημαντικά κέντρα λήψης προσωπικών αποφάσεων. Το πρώτο σχετίζεται με το αίσθημα του καθήκοντος για συμμετοχή στα “κοινά” κάθε υπεύθυνου και ενεργού πολίτη και το δεύτερο αναφέρεται στο αίσθημα της αισιοδοξίας και της ελπίδας κάθε ελεύθερου και δημιουργικού ανθρώπου.
Και εδώ ακριβώς επιβάλλεται να ηχήσει η “σειρήνα” ενός συλλογικού συναγερμού που, αφυπνίζοντας τους πολίτες αυτής της χώρας και ειδικότερα τους δημότες της πόλης μας, θα τους οδηγήσει να εξουδετερώσουν βλαπτικές λογικές που κυριαρχούν στη δημόσια ζωή, να αναθεωρήσουν την αποστασιοποίησή τους από τις συλλογικές δράσεις, και να αγωνιστούν, μέσα από ενεργητικές, συμμετοχικές διαδικασίες, για μια πιο ανθρώπινη και αισιόδοξη, πιο δίκαιη και ευαίσθητη, πιο ανταποδοτική και ποιοτική καθημερινή ζωή.
Το Ενωτικό Αυτοδιοικητικό Κίνημα Ηλιούπολης με Υποψ. Δήμαρχο το Δημήτρη Πανταζόπουλο δημιουργήθηκε μέσα από μακροχρόνιες πολιτικές και κοινωνικές ζυμώσεις με σκοπό να παλέψει έχοντας στο πλευρό του όλους, ανεξαιρέτως, τους πολίτες-δημότες της πόλης μας, της Ηλιούπολης, χωρίς κομματικούς αποκλεισμούς και χωρίς άλλες κοινωνικές, θρησκευτικές ή πολιτισμικές διακρίσεις, για ένα Δήμο με ανθρώπινο και κοινωνικά ευαίσθητο πρόσωπο, ένα Δήμο με υπηρεσίες πρόνοιας για τους μη προνομιούχους συμπολίτες μας, ένα Δήμο που θα κάνει πράξη την κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη, ένα Δήμο που θα βάλει τα θεμέλια για την Ηλιούπολη του μέλλοντος με πλήρη διαφάνεια και αδιαπραγμάτευτη εντιμότητα και ευσυνειδησία.
Και οι δεσμεύσεις αυτές του Ενωτικού Αυτοδιοικητικού Κινήματος Ηλιούπολης δεν εγγυοδοτούν μόνο την επιταγή για συλλογικό, πολιτικό και κοινωνικό, συναγερμό, αλλά παράλληλα μας επιστρέφουν το χαμόγελο και την ελπίδα, την πίστη και τη θέληση για να γίνει το όραμα όλων μας συλλογική πραγματικότητα δημιουργίας και προόδου.

Δ/ντρια του 4ου Δ.Σ. Ηλιούπολης
Υποψήφια Δημ. Σύμβουλος του συνδυασμού
«ΕΝΩΤΙΚΟ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ»
(Υπ. Δήμαρχος Δ. Πανταζόπουλος)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου