Σάββατο 2 Οκτωβρίου 2010

Οφέλη του προγράμματος Καλλικράτης για την ελληνική κοινωνία

ΟΦΕΛΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πρόγραμμα «Καλλικράτης-Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης» ονομάζεται ο νόμος 3852/10 που ψηφίστηκε από τη Βουλή τον Μάιο του 2010, με σκοπό τη μεταρρύθμιση της διοικητικής διαίρεσης της χώρας καθώς και τον επανακαθορισμό του τρόπου εκλογής και των αρμοδιοτήτων των αιρετών οργάνων της αυτοδιοίκησης. Μέχρι και σήμερα η χώρα απαρτιζόταν από 13 περιφέρειες, 57 νομαρχίες και 1.034 δήμους και κοινότητες στα τρία επίπεδα της τοπικής αυτοδιοίκησης. Με τη θέση σε ισχύ του νέου προγράμματος οι δήμοι συγχωνεύονται και περιορίζονται στους 326. Εξαίρεση αποτελούν μεγάλοι δήμοι όπως η Ηλιούπολη που παραμένουν αυτόνομοι. Επιπλέον, οι 57 νομαρχίες καταργούνται και αντικαθίστανται από τις 13 περιφέρειες και η θητεία των αιρετών οργάνων της αυτοδιοίκησης αυξάνεται από τα 4 στα 5 έτη.

Τα οφέλη της εφαρμογής του προγράμματος «Καλλικράτης» είναι αναμφίβολα για την ελληνική κοινωνία. Ορισμένα εκ των σημαντικότερων είναι η αποκέντρωση των αρμοδιοτήτων και πόρων της διοίκησης, η αρτιότερη οργάνωση του κράτους και η μείωση της γραφειοκρατίας η μέγιστη αξιοποίηση των υπηρεσιών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και η ενίσχυση της συμμετοχικής δημοκρατίας. Αναλυτικότερα...

Αποκέντρωση

Το πρόγραμμα «Καλλικράτης» συνεισφέρει σε μεγάλο βαθμό στην αντιμετώπιση του ιστορικού φαινομένου του συγκεντρωτισμού του ελληνικού κράτους, μέσω ενδυνάμωσης της τοπικής αυτοδιοίκησης με αρμοδιότητες και πόρους. Αποτέλεσμα αυτού είναι η δημιουργία ισχυρών διοικητικών ενοτήτων, ικανών να παρέχουν ποιοτικές υπηρεσίες και να ανταποκρίνονται πληρέστερα στις ανάγκες των πολιτών.

Οργάνωση-Μείωση γραφειοκρατίας

Η εφαρμογή του νέου προγράμματος συνεπάγεται σαφή οριοθέτηση των αρμοδιοτήτων της Διοίκησης, με άμεσο αποτέλεσμα την αντιμετώπιση των επικαλύψεων και τη μείωση της περιττής γραφειοκρατίας. Καθίσταται πλέον σαφές και ξεκάθαρο στους πολίτες ποιες αρμοδιότητες ασκούνται σε επίπεδο Δήμου, Περιφέρειας και Κεντρικής Διοίκησης αντίστοιχα και, συνεπώς, ποιες υπηρεσίες είναι αρμόδιες για την εξυπηρέτηση των εκάστοτε αιτημάτων τους.

Ηλεκτρονική διακυβέρνηση

Το πρόγραμμα «Καλλικράτης» επιφέρει δραματικές βελτιώσεις στο πρώτο επίπεδο της τοπικής αυτοδιοίκησης δεδομένου ότι οι 326 νέοι δήμοι αποτελούνται ο καθένας από τουλάχιστον έναν πρώην δήμο που είχε σε κάποιο βαθμό αναπτυχθεί τεχνολογικά, με αποτέλεσμα την επίτευξη πολύ υψηλού βαθμού ολοκλήρωσης της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και την παροχή ποιοτικών ηλεκτρονικών υπηρεσιών.

Συμμετοχική δημοκρατία
Η αναβάθμιση του ρόλου της τοπικής αυτοδιοίκησης, που επιτυγχάνεται μέσω του «Καλλικράτη», οδηγεί σε αύξηση της συμμετοχής των πολιτών στις αποφάσεις της διοίκησης, μέσω εμπλουτισμού των συμμετοχικών διαδικασιών, όπως η διαβούλευση, ανάδειξη του ρόλου της κοινωνίας των πολιτών και βελτίωση της αντιπροσώπευσης, μιας και τα όργανα της τοπικής αυτοδιοίκησης βρίσκονται εγγύτερα στον πολίτη.


Συνολικά, θα λέγαμε ότι η «Νέα Αρχιτεκτονική» του Καλλικράτη αποτελεί το πρώτο ουσιαστικό βήμα για την πραγματική αποκέντρωση του ελληνικού κράτους, την ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας και την τόνωση της τοπικής οικονομίας και, φυσικά, για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου