Σάββατο 2 Οκτωβρίου 2010

Κρίσιμες επιλογές

Δ/ντρια του 4ου Δ.Σ. Ηλιούπολης
Υποψήφια Δημ. Σύμβουλος του συνδυασμού
«ΕΝΩΤΙΚΟ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ»
(Υπ. Δήμαρχος Δ. Πανταζόπουλος)


Οι ραγδαίες εξελίξεις της εποχής μας στην επιστήμη, την τεχνολογία, την οικονομία και την κοινωνία δημιουργούν ένα πλέγμα προκλήσεων και απαιτήσεων για τον 21ο αιώνα, στις οποίες η ελληνική κοινωνία και ειδικότερα η νέα γενιά μπορεί να ανταποκριθεί μόνο μέσα από τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των σημερινών παρωχημένων και αναποτελεσματικών εκπαιδευτικών δομών.
Η προφανής αυτή διαπίστωση φαίνεται ότι αποτέλεσε το κίνητρο για την ενεργοποίηση του Υπουργείου Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων προς την κατεύθυνση σχεδιασμού και υλοποίησης του εγχειρήματος, που το ίδιο ονομάζει «Νέο Σχολείο».
Το «Νέο Σχολείο» υπόσχεται το μαθητή στο επίκεντρο των αλλαγών σε μια εκπαίδευση δημιουργική, καινοτόμα, ανοιχτή στις εξελίξεις της παγκόσμιας γνώσης, χωρίς κοινωνικές, οικονομικές, μορφωτικές, θρησκευτικές ή πολιτισμικές διακρίσεις και ανισότητες, μέσα από ένα νέο Πρόγραμμα Σπουδών Προσχολικής, Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και με παράλληλη αξιοποίηση σύγχρονων διδακτικών μεθόδων και εργαλείων.
Παρ’ όλα αυτά εγγενείς και χρόνιες παθογένειες του εκπαιδευτικού συστήματος, όπως η απουσία εξοπλισμένων εργαστηρίων, βιβλιοθηκών και αθλητικών εγκαταστάσεων, οι ελλείψεις σε οπτικοακουστικά μέσα, η κακή, πολλές φορές, κτιριακή κατάσταση καθώς και το σύστημα αξιολόγησης που ευνοεί την αποστήθιση και τη βαθμοθηρία, αποτελούν τροχοπέδη για την υλοποίηση του «Νέου Σχολείου».
Σε αυτές τις αδιαμφισβήτητες δυσλειτουργίες που αποτελούν παράλληλα και προκλήσεις για μια σύγχρονη εκπαίδευση, η Τοπική Αυτοδιοίκηση οφείλει να ανταποκριθεί με ταχύτητα και αποφασιστικότητα. Η διασφάλιση της παροχής της διαδικτυακής τεχνολογίας στο σχολικό περιβάλλον, ο κτιριακός εκσυγχρονισμός των εκπαιδευτηρίων, η κάλυψη των αναγκών σε θέματα υλικοτεχνικής υποδομής, η οργάνωση εκδηλώσεων και η προώθηση δραστηριοτήτων με τοπικό, κοινωνικό ή/και περιβαλλοντικό ενδιαφέρον θα πρέπει να αποτελέσουν τους κύριους άξονες δράσης για τη Νέα Αυτοδιοικητική Αρχή που θα προκύψει από τις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου 2010.
Οι επιλογές μας, λοιπόν, θα είναι αυτές που θα δρομολογήσουν τη μετεξέλιξη του σημερινού, παραδοσιακού σχολείου σε ένα σχολείο ανοικτό στην κοινωνία, στις ιδέες και τη γνώση, έτοιμο να ανταποκριθεί στην πολυπλοκότητα της σημερινής εποχής και να προετοιμάσει υπεύθυνους και ενεργούς πολίτες, ελεύθερους και δημιουργικούς ανθρώπους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου