Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2010

Ομιλία του κ. Δ.ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΥ κατά την παρουσίαση των Υποψηφίων Συμβούλων του Ενωτικού Αυτοδιοικητικού Κινήματος Ηλιούπολης

Κυρίες και κύριοι ,
εκπρόσωποι των Δημοτικών παρατάξεων
κύριε Δήμαρχε,
κυρίες και κύριοι εκπρόσωποι των πολιτιστικών των αθλητικών και κοινωνικών φορέων της πόλης.
Αγαπητοί φίλοι κύριοι Αντινομάρχες,
Φίλες και φίλοι ,
στις 21 Ιουλίου του 2010 , πριν από 2μισυ περίπου μήνες σε αυτόν εδώ τον χώρο  , γεννήθηκε το Ενωτικό Αυτοδιοικητικό Κίνημα.
Και πως γεννήθηκε αυτό το κίνημα;
Θέλω λιγάκι να σας βάλω μέσα στο τοπίο, θα είμαι σύντομος , δεν θα σας κουράσω , στο πολιτικό κοινωνικό και ευρύτερο πεδίο που θα γίνουν οι επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές . σε ένα μήνα περίπου.
Πρώτα πρώτα , υπάρχει μια βαθιά οικονομική κρίση την οποία βιώνουμε όλοι , την βιώνουν οι εργαζόμενοι, την βιώνουν οι επαγγελματίες, την βιώνουν οι συνταξιούχοι, την βιώνουν πολύ περισσότερο η νεολαία και πληρώνουν βαρύ τίμημα.
Η δεύτερη αίσθηση που θα σας μεταφέρω , είναι μέσα από το περπάτημα μου στην πόλη, οι πολίτες είναι απογοητευμένοι, χαμένοι στα προσωπικά και οικονομικά τους προβλήματα και όχι μόνο, έχουν απαξιώσει οριζόντια και κάθετα το πολιτικό σύστημα , δεν πιστεύουν κανέναν και το χειρότερο από όλα δεν ελπίζουν.
Οι αυτοδικοικητικές εκλογές θα γίνουν με έναν καινούργιο νόμο, ένα νόμο πραγματικά πιστέψτε με επαναστατικό, ένα νόμο που κλείνει το κεφάλαιο της αυτοδιοίκησης που ζήσαμε μετά την μεταπολίτευση και που βάζει τις δυνατότητες και τις αρχές για ένα καινούργιο ξεκίνημα.
Η αυτοδιοίκηση που γνωρίσαμε μέχρι τώρα έκλεισε τον κύκλο της, πρόσφερε πολλά έκανε πολλά , αλλά δεν έλυσε 3 βασικά θέματα,. Δεν μπόρεσε να αντιμετωπίσει την διαφάνεια , δεν μπόρεσε έστω κάτι ελάχιστο , να περιορίσει τον κομματισμό, και  τρίτον ,  δεν μπόρεσε να δώσει λύσεις και απαντήσεις στα προβλήματα του πολίτη.
Η πρόκληση αυτή λοιπόν του Καλλικράτη , γίνεται σε μια όχι καλή εποχή.  Ο Καλλικράτης για να προχωρήσει θέλει και άλλα πράγματα . Θέλει οικονομικούς χώρους διασφαλισμένους . Θέλει προσωπικό το οποίο θα διαταχτεί για να υπηρετήσει αυτόν τον νέο νόμο και θέλει και κάτι άλλο , τους ανθρώπους της αυτοδιοίκησης να πιστέψουν σε αυτόν.
Το τέταρτο που θέλω να σας αναφέρω και περιγράφει το τοπίο το πολικό και όχι μόνο για την πόλη μας, είναι η έκφραση των πολιτών μέσα από τις  εκλογές για το πώς βλέπουν  την τετραετία που περάσαμε.
Κύριε δήμαρχε , ξέρεις πόσο σε εκτιμώ. Για μας όμως η τετραετία αυτή θεωρείται χαμένη, Θεωρούμε ότι η πόλη μπήκε στον αυτόματο πιλότο . Προσπαθήσατε, δοκιμάσατε αλλά όμως δεν είχατε αποτέλεσμα και πιστεύω ότι δεν είχατε αποτέλεσμα γιατί έλειπε το όραμα η κατεύθυνση για την πόλη, η στόχευση.
Το άλλο , το ανησυχητικό, το άσχημο είναι ότι στην αντίπερα όχθη , στον ευρύτερο χώρο της αριστεράς, η αριστερά κατακερματισμένη στην πόλη σε μια εποχή δύσκολη, σε μια εποχή που πρέπει να συνθέσουν όλοι , η αριστερά κατεβαίνει με 4 συνδυασμούς.
Εδώ θέλω να σας πω ότι σε όλα τα βήματα που μου δόθηκαν και σε κάθε επαφή που είχα με όλους τους φίλους και τους συντρόφους , από τα αριστερά ψηφοδέλτια, τους είπα ξεκάθαρα. Έχουμε να κάνουμε 2 πράγματα όλες οι παρατάξεις οι δημοτικές. Η μια να πάρει τους φίλους της , τους οπαδούς της , να πάρει και την αυθεντία που ο καθένας νομίζει για τον εαυτό του και να καταγράψει την ύπαρξη του. Το δεύτερο όμως , είναι  αυτό που τους πρότεινα και δεν τα καταφέραμε , είναι να συμπορευτούμε σε αυτά που μας ένωναν και μας ένωναν πολλά , για να καθορίσουμε για την τύχη της πόλης.
Τώρα φτάνω σε εμάς , φτάνω στην εικόνα της δημοκρατικής  παράταξης. Η Δημοκρατική  παράταξη έχασε το 2006 μετά από τέσσερεις  πετυχημένες τετραετίες. Τέσσερεις πετυχημένες τετραετίες που παρόλα τα λάθη της , παρόλο της ανακολουθίες της , έχει αφήσει δυνατό το χνάρι της στην δημιουργία της πόλης. Δεν είναι κακό να χάνει κανείς  ξέρετε , γιατί έτσι έχουν τα πράγματα και αυτή είναι και η φυσιολογική εξέλιξη των πραγμάτων . Μέσα από τις ήττες γεννιόνται οι νέες νίκες . Δεν ήταν όμως αυτό το πρόβλημά μας. Το πρόβλημά μας δυστυχώς ήταν ότι πριν εμείς χάσουμε τις εκλογές ένα καλά ενορχηστρωμένο σχέδιο είχε να κάνει με δύο πράγματα . Το ένα , να ανατρέψει την Δημοτική Αλλαγή και το άλλο να φέρει Μεσσία. Εκεί κολλήσαμε ! Δεν το ξέραμε ότι αυτό είχε ξεκινήσει πριν χάσουμε τις εκλογές, Αυτό λοιπόν προχώρησε και φτάσαμε μέχρι πριν από λίγους μήνες, μέσα στο καλοκαίρι,  να μαθαίνουμε τον υποψήφιο δήμαρχο με το «χρίσμα» του ΠΑΣΟΚ , μέσα από την τηλεόραση.
Όσες προσπάθειες και να κάναμε από το 2007, από τότε που χάσαμε τις εκλογές , έλεγα όχι μόνο εγώ, αλλά και πολλοί συνάδελφοι μου και γράφαμε παντού  , ότι μόνο ένας τρόπος υπάρχει να πάει στις εκλογές  ενωμένη η δημοτική παράταξη. Αφού οι φιλοδοξίες των ανθρώπων είναι θεμιτές και προέκυψαν μετά την ήττα και μετά την αναχώρηση του Δημάρχου του Θεόδωρου Γεωργάκη, όλοι ερχόμαστε  στην κοινωνία,  λέμε τι πιστεύουμε και τι μπορούμε να κάνουμε και  οι πολίτες αποφασίζουν . Όλοι εμείς ακολουθούμε τον νικητή. Γιατί δεν το ‘καναν  αυτό, γιατί δεν τόλμησαν, γιατί δεν το πίστεψαν ? Αυτά είναι ερωτήματα μεγάλα.
Έτσι λοιπόν αγαπητοί φίλοι δημιουργήθηκε το Ενωτικό Αυτοδιοικητικό Κίνημα Ηλιούπολης. Πως δημιουργήθηκε? Από ποιους δημιουργήθηκε? Δημιουργήθηκε από ανθρώπους της δημοκρατικής παράταξης , από ανθρώπους αυτοδιοικητικούς , από ανθρώπους , προσέξτε το,  ζουν εργάζονται και προσφέρουν στην πόλη.
Δημιουργήθηκε από ανθρώπους , οι οποίοι είναι και θα παραμένουν εδώ, από ανθρώπους που δεν ψάχνουν δουλειά γιατί έχουν δουλειά , από ανθρώπους που δεν είναι επαγγελματίες της πολιτικής αλλά ταξιδευτές και μαχητές της πόλης.
Τώρα φτάσαμε στο δια ταύτα . Αφού όλα αυτά συνέβησαν και όλα αυτά δεν έγιναν και αφού δεν μπόρεσε να δημιουργηθεί ένα ευρύτερο σχήμα στην πόλη , με σαφή κατεύθυνση ο καθένας παίρνει τις ευθύνες του και αρχίζει η πορεία στον λαό και αυτό λοιπόν κάναμε και εμείς. Ξεκινήσαμε λοιπόν από τις γειτονίες . Θέλω να ξέρετε επακριβώς  κάνουμε, πως το κάνουμε . Μαζί με τους συνεργάτες μου , που θα τους γνωρίσετε σε λίγο , αποφασίσαμε να γυρίσουμε τις γειτονιές για τρεις  λόγους.  Το κάναμε αυτό πρώτα πρώτα γιατί είναι αίτημα των ανθρώπων της γειτονιάς . Οι πολίτες της γειτονιάς  πάντα παραπονιούνται στον δήμαρχο και σε όλους γιατί δεν έρχεσαι στην γειτονιά.
Εμείς λοιπόν πήγαμε εκεί για να γνωριστούμε
Δεύτερον , για να ακούσουμε τα προβλήματα τους και
Τρίτον για  να τα ιεραρχήσουν οι πολίτες τα προβλήματα, γιατί δεν υπάρχει καμία περίπτωση να πει κάποιος ότι αυτός γνωρίζει τα προβλήματα και όλα θα λυθούν. Εμείς λοιπόν με ξεκάθαρο τρόπο , θα πούμε στον κόσμο πια πράγματα θα κάνουμε , ποιες είναι οι προτεραιότητές μας αλλά και ποια πράγματα δεν θα κάνουμε με δεδομένη την οικονομική κατάσταση της χώρας άρα και του Δήμου.
Περπατήσαμε και θα περπατήσουμε σε όλα τα άκρα της πόλης. Περπατήσαμε την αγορά της πόλης . Μια θλίψη .Οι άνθρωποι μέσα στα μαγαζιά τους χωρίς πελάτες να προσπαθούν να δώσουν  τον αγώνα της συντήρησή τους, ένα πολύ δύσκολο αγώνα. Περπατάμε στα σχολειά, περπατάμε στις γειτονιές και θα το κάνουμε μέχρι τελευταία μέρα και αυτό γιατί πρέπει να φτιάξουμε το πρόγραμμα μας. Ακούστε με λίγο για τον πρόγραμμα μας.
Πάντα όταν είχαμε δημοτικές εκλογές , είχαμε δημοτικές παρατάξεις, μηδενός εξαιρουμένης, που βγάζανε το πρόγραμμά τους , το δίνανε στο λαό και αυτό ήταν το ευαγγέλιο τους. Ήταν έργο ανθρώπων είχαν δουλέψει κάποιοι άνθρωποι γιαυτό , σοβαρά.  Όμως τι έλειπε? Έλειπε η συμμετοχή των πολιτών. Εμείς λοιπόν έχουμε επεξεργαστεί εδώ και καιρό , πολλοί άνθρωποι οι οποίοι βρίσκονται κοντά στην προσπάθεια μας , έχουμε επεξεργαστεί θέσεις, έχουμε προτάσεις. Έχουμε τους ανθρώπους για να το υλοποιήσουμε . Αυτό όμως είναι το πρώτο μέρος. Το δεύτερο μέρος του προγράμματος μας, θα συνδεθεί , μέσα από την παρουσία μας στις γειτονιές , με τις προτεραιότητες που θα βάλουν οι πολίτες. Όταν αυτό τελειώσει και υπολογίζουμε μεταξύ 10 με 15 Οκτώβρη θα ολοκληρωθεί ,  τότε θα σας δώσουμε το πρόγραμμα μας , το οποίο πρόγραμμα , όπως αντιλαμβάνεστε θα έχει έμπρακτα τη συμμετοχή των πολιτών και την δέσμευση για μας για την επόμενη μέρα.
Τι άλλο κάνουμε, αγαπητοί φίλες και φίλοι που είστε εδώ , θέλω να ακούσετε και κάποια σημαντικά πράγματα για εμάς . Το ένα είναι ότι είμαστε ο πρώτος συνδυασμός σε όλη τη χώρα οι οποίοι εφαρμόσαμε και αναρτήσαμε τα έξοδα μας στο διαδίκτυο από τη πρώτη στιγμή.  Αυτό λοιπόν αξίζει να το δείτε, αυτό μας το αναγνώρισε η κρατική τηλεόραση η οποία ήρθε κοντά μας και μας έδωσε αυτή την χαρά να το μάθει όλη η Ελλάδα . Αυτό όμως, ήταν και δέσμευση με τους συνεργάτες μου με τους ανθρώπους που βρίσκονται  δίπλα μου , ότι θα είναι το ευαγγέλιο μας.  Με αυτόν τον τρόπο θα πορευτούμε και στη συνέχεια , αν και οι πολίτες μας εμπιστευτούν το Δήμο.
Υπάρχει και κάτι άλλο . Όλες οι δημοτικές παρατάξεις, όταν βρισκόμαστε μέσα και έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο δίνουμε μάχη για το περιβάλλον, δίνουμε μάχη για το ποιος αγαπάει περισσότερο το περιβάλλον, ανταγωνισμός στο έπακρον.  Ήρθε η ώρα να δούμε ποιος αγαπάει το περιβάλλον.
Η πόλη λοιπόν και το ζείτε όλοι , γέμισε πανό από άκρη σε άκρη . Όλες οι δημοτικές παρατάξεις και μάλιστα , το εντυπωσιακό είναι ότι ακόμα και στην πλατεία  στα Κανάρια, που βρίσκεται «υπό ανακατασκευή»  έπρεπε να μην βάλετε ένα πανό και σεις κ. Δήμαρχε και οι άλλες παρατάξεις  βρέθηκε χώρος  για τα πανώ σας.
Εμείς λοιπόν θα προχωρήσουμε χωρίς πανό στην πόλη και αυτό  θέλω να το κρατήσετε, Θέλω να το εξηγήσετε στον κόσμο. Εμείς βάζουμε άλλες προτεραιότητες. Αυτό προφανώς μπορεί να μας δυσκολεύει , να μας μειώνει την αναγνωρισημότητά μας,  αλλά εμείς πιστεύουμε ότι με το πέρασμα που θα κάνουμε στις γειτονιές οι πολίτες θα μας αναγνωρίσουν και θα μας αποδεχτούν.
Μέσα από την ιδρυτική διακήρυξη μας που αποτελεί ένα συμβόλαιο δέσμευσης για όλους μας αλλά και δέσμευση μας απέναντι στους πολίτες , έχουμε περιγράψει επακριβώς με λίγα λόγια ποιοι θα είναι οι άξονες μας και οι προτεραιότητες μας.  Όπως αντιλαμβάνεστε σήμερα δεν θα σας πω το πρόγραμμα. Κρατήστε όμως τρία  πράγματα .
Το Πρώτο είναι το ζωντάνεμα της γειτονιάς.  Δεν είναι απλή λέξη, η γειτονιά θα γίνει ζωντανή , θα γίνει προσβάσιμη, θα γίνει καθαρή , θα γίνει φωτισμένη, θα γίνει στέκι, πρέπει να ξαναγυρίσουμε στην γειτονιά . Δεσμευόμαστε να στηρίξουμε  τους επαγγελματίες στην κοινωνία μας ιδιαίτερα όσους δρουν στην γειτονιά μας..
Το δεύτερο κρατήστε το , είναι το άνοιγμα στην κοινωνία .  Διαβούλευση με τους πολίτες για όλα τα θέματα και στο τέλος βέβαια απόφαση .Θα διαβουλευτούμε για όλα τα θέματα και στο τέλος θα συναποφασίσουμε, και
Το τρίτο είναι η διαφάνεια . Διαφάνεια  παντού και σε όλα. Όλες οι αποφάσεις των δημάρχων, των αντιδημάρχων, κάθε πολιτικού προσώπου που θα βρίσκεται στην αυτοδιοίκηση θα αναρτάται στο διαδίκτυο . Θα είναι σε δημόσιο διάλογο και δημόσιο έλεγχο.
Έχουμε προτάσεις φίλες και φίλοι για όλα τα θέματα                                        
για το κυκλοφοριακό που αντιμετωπίζει η πόλη, για την τοπική κίνηση, για το ποια και πως θα πρέπει να είναι η δημοτική συγκοινωνία , έχουμε άποψη συγκεκριμένη για την καθαριότητα στην πόλη, για την ποιότητα ζωής, το περιβάλλον, το προχώρημα, το άπλωμα της ανακύκλωσης, αλλά δεν φτάνει μόνο να βάλεις τους κάδους ανακύκλωσης.
Καθυστέρησε ο Δήμος να βάλει τους κάδους ανακύκλωσης , αλλά αυτούς που έβαλε όμως,  υπάρχει και προσωπική ευθύνη δικιά μας , άμα ανοίξετε τους μπλε κάδους θα δείτε μέσα ότι ρίξαμε σκουπίδια και σε αυτό φταίμε εμείς οι μεγάλοι . Eμείς έχουμε διαμορφώσει μια νοοτροπία αρνητική και φαίνεται ότι δυσκολευόμαστε να την αλλάξουμε. O μόνος χώρος που μπορούμε να επενδύσουμε είναι τα παιδιά και εγώ τα βλέπω στα σχολεία να κουβαλάνε την τσάντα τους από το σπίτι , σταματάνε τους γονείς τους που πάνε να πετάξουν τα σκουπίδια και τους λένε , άφησε τα αυτά ,  θα τα βάλω στην ανακύκλωση.
Άρα λοιπόν , για μας δέσμευση είναι , όχι μόνο να συνεχίσουμε την ανακύκλωση , αλλά   πρόγραμμα στοχευμένο , μέσα από τα παιδιά, μέσα από τα σχολεία, μέσα από τους εκπαιδευτικούς.
Πολλούς ελεύθερους χώρους έχει η πόλη, πολλά πάρκα έχει. Προσβάσιμα όμως  δεν είναι! Δεν μπορεί να περπατήσει γυναίκα στα πάρκα ,γιατί λείπουν απλά πράγματα, λείπει ο φωτισμός, λείπει η καθαριότητα, λείπει το νερό, λείπουν χώροι που μπορούν να κάτσουν, να περπατήσουν οι πολίτες. Δέσμευση λοιπόν για μας είναι η προσβασιμότητα και ενοποίηση των χώρων αυτών.
Αναλώσιμες μορφές ενέργειας παντού και βέβαια οι πολίτες ξέρουν πολύ καλά , αυτοί που μας γνωρίζουν ,ξέρουν πολύ καλά αυτούς που είναι συνεργάτες μου και θα τους γνωρίσετε σε λίγο αλλά και αυτοί που δεν μας ξέρουν είναι ότι αν επιτύχουμε τελικά να έχουμε την ευθύνη στον Δήμο γνωρίζουν ποια θα είναι η στόχευση μας .Η στόχευση μας θα έχει να κάνει με προτεραιότητα στην ποιότητα ζωής ,στην εκπαίδευση, στον πολιτισμό και στον αθλητισμό.
Και τώρα αγαπητοί φίλοι και φίλες ,είμαστε στον τελευταίο μήνα των εκλογών, τώρα είμαστε στον αγώνα ,.Θέλω να ξέρετε πως θα κάνουμε αυτόν τον αγώνα. Το δείχνουμε καθημερινά. Σεβόμαστε όλες τις παρατάξεις και βέβαια σεβόμαστε όλους  τους υποψηφίους και τις θέσεις τους . Με αξιοπρέπεια, αγώνα πάνω «από τη μέση» και όχι «κάτω από τη μέση» .Και να σας πω και κάτι , δεν χρειάζεται αυτός ο αγώνας «κάτω από τη μέση» γιατί ο τελευταίος κριτής είναι οι πολίτες και οι πολίτες έχουν αλάνθαστο ένα αψεγάδιαστο κριτήριο. Μας κρίνουν όλους και στο τέλος θα πάρουν την τελική τους απόφαση, ξέρουν οι πολίτες τι πρέπει να κάνουν.
Πείθουμε τον κόσμο ,προσπαθούμε να τον πείσουμε αγαπητοί φίλοι, δεν πιέζουμε κανέναν, δεν πήγαμε στο σπίτι κανενός ,να του πούμε να μην είναι υποψήφιος. Δεν ασχολούμαστε με τα ψηφοδέλτια των άλλων, δεν εκβιάζουμε , δεν ασκούμε ψυχολογική βία, δεν μηδενίζουμε κανέναν . Δεν αποδεχόμαστε όμως Μεσσίες που δεν υπάρχουν.
Συμπαραστάτες στην προσπάθεια μας είστε όλοι εσείς και αυτοί που δεν μπόρεσαν να έρθουν. Αλλά και αυτοί που θα πειστούν τις επόμενες μέρες , μέσα από την επικοινωνία που θα έχουμε  μαζί τους . Αλλά για όλα αυτά , χρειάζονται άνθρωποι να τα πάρουν στην πλάτη τους και να τα περπατήσουν. Είναι άνθρωποι που μπήκαν μπροστά και δίπλα ,μαζί σας και μαζί μας .Είναι στο ψηφοδέλτιο του Ενωτικού Αυτοδιοικητικού Κινήματος. Επιτρέψτε μου σας παρακαλώ θερμά να τους συγχαρώ όλους αυτούς και θέλω να τους συγχαρώ γιατί κανένας από αυτούς δεν κιότεψε παρόλες τις πιέσεις, δεν υποχώρησε, δεν φοβήθηκε, δεν υπέκυψε.
Αγαπητές φίλες και φίλοι έχω την τιμή να παρουσιάσω το ψηφοδέλτιο του Ενωτικού Αυτοδιοικητικού  Κινήματος:
Φίλες και φίλοι
αυτό θα είναι το Αυτοδιοικητικό μέτωπο το Ενωτικό Αυτοδιοικητικό  Κίνημα Ηλιούπολης. Αυτοί είναι οι άνθρωποι που ζουν, εργάζονται και προσφέρουν στην πόλη είναι οι άνθρωποι που ανεξάρτητα από κάθε αποτέλεσμα θα είναι παρόντες να εξακολουθούν να κάνουν το ίδιο πράγμα. Να ζουν, να εργάζονται και να προσφέρουν στην πόλη. Γι αυτό σας παρακαλώ θερμά όλους και τον καθένα ξεχωριστά, στηρίξτε τους, ψηφίστε τους, πιστέψτε τους το αξίζουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου