Σάββατο 2 Οκτωβρίου 2010

Περι Μεσσιακών Προσδοκιών

Η αντίσταση στην ευρύτερη περιοχή του τμήματος της Μέσης Ανατολής που περιλαμβάνει το Λίβανο, την Παλαιστίνη, το Ισραήλ ενάντια στους Ρωμαίους δυνάστες εξέθρεψε τον όρο μεσσίας με την πολιτική του διάσταση. Διάφοροι, λοιπόν, αρχηγίσκοι προσπαθούσαν να πείσουν το λαό της ευρύτερης περιοχής ότι αυτοί ήταν οι σωτήρες. Αυτοαναγορεύονταν αρχηγοί ή επιδίωκαν από κάστες να εξασφαλίσουν την αρχηγία διαδίδοντας ότι αυτοί θα σώσουν τον τόπο από την κυριαρχία του ρωμαίου δυνάστη. Πολύ γρήγορα αποδεικνυόταν πως οι ελπίδες που προσκόμιζαν ήταν φρούδες και οδηγούσαν σε δεινά τον λαό που επαίρονταν ότι θα λυτρώσουν καθώς ακολουθούσαν αμείλικτες σφαγές από τους Ρωμαίους. Αυτού του είδους τους μεσσίες ο λαός έπαψε να τους εμπιστεύεται. Ο ερχομός του Χριστού, του πραγματικού λυτρωτή – όχι μόνο της περιοχής των χρόνων της Καινής Διαθήκης αλλά ολόκληρου του κόσμου – στο πρόσωπο του οποίου οι πιστοί είδαν τον Μεσσία, με την θρησκευτική έννοια του όρου συνέθλιψε τέτοιου είδους φαινόμενα ορίζοντας ως Ψευδομεσσίες όσους προσπάθησαν να κοροϊδέψουν τον κόσμο. Επίσης, έδωσε στον όρο «Μεσσίας» το θρησκευτικό εκείνο μεγαλείο το οποίο κατέστησε την χρήση του όρου επικίνδυνη στην πολιτική. Ωστόσο κατά καιρούς υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι –σύμφωνα με το Καβαφικό – «χωρίς ντροπή, χωρίς αιδώ» επιδιώκουν να παρουσιάσουν εαυτούς ως μεσσίες και, παρότι αποφεύγουν να χρησιμοποιούν τον όρο, οι πράξεις τους και τα παπαγαλάκια τους – στην εποχή του Χριστού θα ορίζονταν ως ψευδοπροφήτες – προσπαθούν να προκαταβάλλουν το λαό ότι αυτοί θα φέρουν τη σωτηρία.
Μπροστά σε μια τέτοια πραγματικότητα βρίσκονται, πριν από τις δημοτικές εκλογές, οι δημότες της Ηλιούπολης. Θα μπορούσε ο καθένας να αντιδράσει και να αρνηθεί ότι η επιλογή του ΠΑΣΟΚ, για την θέση του υποψηφίου δημάρχου της πόλης μας, θεωρεί τον εαυτό του μεσσία. Το γεγονός ότι η υποψηφιότητά του ακολουθείται από φράσεις επιβολής όπως, «κλείδωσε η υποψηφιότητα», «χρίστηκε υποψήφιος από το ΠΑΣΟΚ στην Ηλιούπολη», «δόθηκε το χρίσμα» συνηγορούν. Ακόμα, μας προβληματίζει που η πόλη εναποτίθεται από το ΠΑΣΟΚ σε «Αυτόν» ως δώρο Μάγων. Θα μπορούσα να κάνω και άλλες συσχετίσεις γνωρίζοντας, όσο μου επιτρέπει η θέση μου, τα δρώμενα στην πόλη μας.
Επίσης, θέλω να σημειώσω ότι το χρίσμα που δόθηκε στον υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ επιβεβαίωσε δημοσιεύματα προηγούμενων ετών τα οποία δήλωναν ότι είχε πάρει το χρίσμα πολύ πριν την έναρξη των κομματικών διαδικασιών, κάνοντας φαιδρές τις διαδικασίες επιλογής υποψηφίου από το ΠΑΣΟΚ, για τον δήμο Ηλιούπολης. Θα θυμίσω ότι, στην ιστορία των δημοτικών εκλογών στην Ηλιούπολη, οι κλειδωμένες υποψηφιότητες πάντα είχαν απρόβλεπτες συνέπειες διότι άνοιγαν για τη δημοκρατική παράταξη το κουτάκι της Πανδώρας, ή αλλιώς τον ασκό του Αιόλου.
Η πόλη μας έχει ανάγκη από έναν υποψήφιο από τα σπλάχνα της ο οποίος θα ενώσει τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη του δήμου μας, χωρίς να αναλώνεται στο κυνήγι του χρίσματος επιδιώκοντας να επιβάλει μέσω αυτού μια συνένωση δυνάμεων που θα στηρίζεται στην υποταγή. Στην παρούσα οικονομική κρίση, στην δίνη της οποίας θα διεξαχθούν οι δημοτικές εκλογές, πρέπει να πρυτανεύσει η αλήθεια, η γνώση, η ηθική, η εντιμότητα, η συνεργασία, αξίες που μόνο η παιδεία μπορεί να προσφέρει, αξίες που ο λαός εμπιστεύεται μόνο στο δάσκαλο να τις διδάξει στα παιδιά του, γιατί, λοιπόν, να μην τον εμπιστευτεί και ως δήμαρχό του;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου